Du använder Internet Explorer, en webbläsare som slutade utvecklas 6 november 2013, för över 10 år sedan. Den 31 januari 2020 upphörde även alla säkerhetsuppdateringar vilket innebär att webbläsaren, förutom funktionella och utseendemässiga brister även kan utgöra en säkerhetsrisk. Du rekommenderas starkt att uppgradera till en modernare webbläsare, t ex Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge. Tala med din systemadministratör.
Visa inte detta meddelande igen
0
Ta reda på mer

Ljusets dag

Den 14 november 2018 genomförde Innovation Skåne ”Ljusets Dag” vid Studio i Malmö, inom projektet Human Centric Light med fokus på framtidens belysning (finansierat av Region Skåne). Seminariet fokuserade på att belysa vikten av dagsljus och bra belysning för att motverka psykisk ohälsa, och för att främja fysisk hälsa. Seminariet var även avsett att inspirera både offentlig sektor och näringsliv att se smart ljus som ett verktyg för hälsosamma miljöer i samhället generellt.

Under första halvan av dagen kom vi att inspireras av innovativa och framgångsrika ljusprojekt i vårt närområde inom vitt skilda områden där bl.a. flera intressanta resultat från Interreg ÖKS projektet Lighting Metropolis presenterades. Utöver detta blev det en djupdykning i forskningen med föredrag av bland andra Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stressforskningsinstitutet, och Klas Sjöberg, överläkare och docent vid Gastrokliniken på SUS samt Johannes Lindén, ljusforskare vid DTU i Danmark.

Under eftermiddagen hade vi tre olika organisationer: IKEA, Regionfastigheter och Lunds kommun, som presenterade sina behov och utmaningar där belysning är en del av lösningen. För att ge svar direkt medverkade fyra olika aktörer: Fagerhult, Brainlit, Lundinova samt Chromaviso, och våra forskare som gav förslag på olika belysningslösningar direkt på plats.

Sammanfattningsvis var detta en heldag kring ljus där det stod klart att ljus påverkar oss – och att vi kan påverka ljuset! Inte bara spännande talare och ämnen utan även fullsatt event med många spännande personer i publiken med olika kopplingar till ljus. Ett forum där olika behov och utmaningar från användare diskuterades med en rad olika forskare och ljustillverkare och andra med kopplingar till belysning på olika sätt. Många spännande möten och diskussionen gör att vi kan se ljust på framtiden!

Fakta om ljus
Undersökningar visar att med rätt belysning kan man uppnå betydande effekter, såsom på prestationsförmågan, produktivitet och försäljning.
– Kontorspersonal presterar upp till 12% bättre
– Arbetare får upp till 18% högra produktivitet
– Studenters provresultat upp till 14% högre
– Försäljningen ökar med upp till 25%