Innovation Skåne

Blog @ innovation skåne

2018.12.03

Spaning från Medica – Lösningar allt mer mjukvarudrivna

I november var Innovation Skåne åter på plats på världens största mässa inom medicinteknik, MEDICA i Düsseldorf, för att spana efter trender och ny spännande teknik som kan bidra till att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne.

Trenden mot en allt mer uppkopplad och digital hälso- och sjukvård håller i sig och har om möjligt växt sig ännu starkare. MEDICA sammanfattar själv dagarna i Düsseldorf med rubriken ”Digitalisation wave causes a flood of innovations”. Det är också tydligt att många av de nya lösningarna inte längre är baserade på dyr ny hårdvaruutveckling, men huvudsakligen är mjukvarudrivna. Enligt MEDICA har det också inneburit att mässan har blivit alltmer het för innovativa start-ups de senaste åren.

Ett exempel på en sådan innovativ start-up är finländska Buddy Healthcare som har utvecklat ett system för pre-operativt stöd och insamling av data, samt post-operativt stöd för patienter. Ett annat exempel är det kanadensiska företaget Myant som har skapat en plattform som kopplar samman olika funktioner och sensorer i smarta textilier för att som de själva säger ”koppla människan till Internet of Things”. Genom nära samverkan med forskningsinstitutioner utvecklar de nu flera olika lösningar som kan kopplas till plattformen såsom mätning av EKG, stressnivå, sömnkvalitet, rörlighet i leder och värmebehandling. Allt på distans.

Skånes ambition är att vara ledande i utvecklingen av nya välfärdstjänster. Även om vi på många områden redan är i topp, krävs det en ständig omvärldsbevakning och internationell exponering. Därför kommer vi att verka för en mer synlig skånsk och svensk närvaron på MEDICA 2019, så att vi kan visa upp de fantastiska start-ups vi har på hemmaplan tillsammans med de offentliga vårdgivare som genom att bejakar innovation även i framtiden kommer att vara världsledande.

Den här bevakningen är gjord med stöd av Cross4Health som är ett projekt inom Horizon 2020 samt eHealth Innovation som delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

 

Author:

Stefan Persson

Stefan Persson

Innovationsledare Innovation Management

2018.11.29

Gränsöverskridande satsning på psykisk hälsa för unga

2018.11.15

Artificial Intelligence & FoodTech in Skåne

2018.10.26

Investors looking for impact unicorns at HealthTech Nordic Investor Forum

2018.09.13

Prissättning för tillväxt

2018.07.06

Technology scouting report from Almedalen

2018.06.15

Greetings from London Tech week

2018.04.09

Ministerbesök till Helsingborgs sjukhus nya ljusmiljö

2017.11.25

Internationell omvärldsbevakning på Medica

2017.10.10

Tjänstedesign för en mer digitaliserad mödrahälsovård

2017.08.31

HealthTech Nordic community meeting #1

I give my consent to Innovation Skåne to store my e-mail address in order to send information that I’ve choosen to subscribe to. The information will not be used for any other purpose. Read more in Innovation Skåne’s privacy policy.