Innovation Skåne

Blog @ innovation skåne

2019.01.24

eHealth Award prisar svenska startups i e-hälsobranschen

Det var fulla bänkrader i Malmö när eHealth Award kickade igång möjligheten att anmäla sig till 2019 års utmärkelse. Förmiddagen bjöd på flera inspirerande talare som alla berörde olika aspekter av framtidens hälso- och sjukvård och hur Sverige ska nå Vision e-hälsa 2025.

Utmärkelsen eHealth Award prisar startups med innovativa lösningar för hälso- och sjukvården som bidrar till effektivare och säkrare vårdprocesser och mer engagerade patienter. Utmärkelsen baseras på regeringens och SKL:s Vision e-hälsa 2025 om att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa. För att nå visionen krävs nya digitala lösningar, något som just många svenska startups har.


Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har enats om en vision som omfattar arbetet med att bättre nyttja digitaliseringens möjligheter i såväl hälso- och sjukvården som socialtjänstens olika delar, läs mer här.

Visionen måste förverkligas

Kicken offen i Malmö inleddes av Emma Spak, primärvårdsläkare och samordnare av nära vård på SKL samt jurymedlem eHealth Award, som pratade om visionen och vikten av att vi verkligen förverkligar den.

– Vi kommer inte att kunna anställa tillräckligt mycket personal för att möta behoven i sjukvården, vi måste också förlita oss på nya digitala lösningar och mer preventivt arbete, sa Emma Spak.

Se Emma Spak berätta om behovet av en vårdomställning för att öka tillgängligheten och jämlikheten

Karthik Srinivasans, grundare och VD av Next Step Dynamics, presentation i sin helhet.

Under förmiddagen talade också Karthik Srinivasan, grundare och VD av Next Step Dynamics. Karthik Srinivasan är en av de entreprenör som fått affärsrådgivning genom Innovation Skåne och HealthTech Nordic under en längre tid och fokuserade också just på vikten av att ta hjälp av andra under sitt anförande.

– När du tror att hela världen kretsar kring dig, är du en startup. När du inser att det finns fler personer utanför företaget och att du måste se till att också de gör vad de ska för att allt ska funka, då är du en scaleup, sa Karthik Srinivasan också, som svar på en fråga från publiken om hur han vet att hans företag gått från startup till scaleup.

Läs mer om Next Step Dynamics resa i SvD Näringsliv

Inspirerande tidigare startups på scen

Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor, berättar om företagets resa från digital startup till etablerad vårdgivare med fysiska kliniker.

Förmiddagen bjöd på flera andra företag som fungerade som inspiration för sökande till årets upplaga av eHealth Award, däribland Min Doktor. Innovationschefen Daniel Persson passade under sitt anförande dessutom på att avslöja att den tidigare startupen under de kommande veckorna kommer att få fysiska kliniker genom en relansering av ICA Gruppens nuvarande minutkliniker.

Läs mer om Min Doktors och ICA Gruppens samarbete i Dagens Industri

Titti Lundgren, medgrundare och marknadschef på Coala Life, talar om eHealth Awards betydelse och utvecklingen av e-hälsobranschen i samband

Också Titti Lundgren, medgrundare och marknadschef på Coala Life – den första vinnaren av eHealth Award, deltog på scen. Titti Lundgren pratade bland annat om hur eHealth Award bidrog till att skapa otroligt mycket uppmärksamhet för Coalas produkt som då var precis ny på marknaden. Efter att ha tilldelats eHealth Award 2017 följde mycket medial uppmärksamhet och snabbt också flera andra prestigefyllda priser.

Läs motivering till varför just Coala prisades det första året

Så funkar eHealth Awards

Carolina Wallenius, General Manager på Cerner Sverige och jurymedlem i eHealth Award 2019, presenterar utmärkelsen och vad priset består av.

eHealth Award instiftades 2017. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Innovation Skåne-ledda projektet HealthTech Nordic, Vitalis, Cerner och Sahlgrenska Science Park.

Tidigare års vinnare:

  • 2018: Kontigo Care, som utvecklat ett digitalt verktyg för att upptäcka och minska risken för återfall i beroendevården
  • 2017: Coala Life, som utvecklat ett digitalt stetoskop för hjärtmonoterring på distans

Anmälan till eHealth Award 2019 öppnade 24 januari i samband med kickoffen i Malmö. Vinnaren presenteras under invigningsceremonin av Nordens ledande eHälsomöte, Vitalis, i Göteborg den 21 maj. Det vinnande företaget får 50 000 kronor samt konsulttjänster till ett värde av 80 000 kronor. Juryns bedömningskriterier utgår från Vision e-hälsa 2025.

Läs mer om utmärkelsen och anmäl ditt företag till eHealth Award

Bilder från förmiddagen

Marianne Larsson, chef för Nya branscher, Innovation Skåne, och projektledare, HealthTech Nordic, samt jurymedlem eHealth Award hälsar välkomna.

Fulla bänkrader i publiken.

Emma Spak, primärvårdsläkare och samordnare av nära vård på SKL samt jurymedlem eHealth Award, deltog – tack vare väl fungerande teknik – via länk från Stockholm.

Karthik Srinivasan, grundare och VD på Next Step Dynamics, om sitt företags resa från startup till scaleup.

Daniel Persson, innovationschef, Min Doktor, berättar om de kommande fysiska klinikerna.

Titti Lundgren, medgrundare och marknadschef, Coala Life – första vinnaren av eHealth Award.

Carolina Wallenius, General Manager Cerner Sverige samt jurymedlem eHealth Award, presenterade övriga juryn samt kriterierna för anmälan.

Christopher Nävås, IP-konsult, Synergon – sponsor av eHealth Award, på scen.

Många intresserade åhörare när visionen, eHealth Awards och hälso- och sjukvårdens framtid avhandlades.

 

Author:

Erik Sundberg

Communications Manager, Innovation Skåne

Categorized:

2021.06.02

Nya perspektiv för en sammanhängande mobilitet

2021.06.02

Se konferensen ’Elvägar och framtidens transporter’

2021.05.20

Ljuset påverkar dig – hur kan du påverka ljuset? Se seminariet

2020.07.03

#iställetföralmedalen: World Class Materials Innovation

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Rätt belysning dygnet runt – dygnsrytmbelysning

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Healthtech-lösningar i världsklass i byrålådan – covid-19 tvingar fram implementering

2020.07.03

Webbinarium – Hur skapar vi affärsmodeller som fungerar i en cirkulär bioekonomi?

2020.05.08

Webbinarium: Cirkulär bioekonomi – vad, varför och hur?

2020.05.05

Webinar: Tomorrow’s packaging materials – how to?

2020.03.24

Innovationsbokslut – ett sätt att mäta och följa upp innovation

2020.03.18

Fysioterapi och digitalisering

2020.01.23

ProVaHealth – Best Practice Sessions