Innovation Skåne

Blog @ innovation skåne

2018.06.15

Greetings from London Tech week

En av våra affärsrådgivare, Kinga Broel-Plater, (mer om Kinga här), har i veckan besökt London Tech Week, en veckolång mässa med fokus på tech och innovation, 55 000 besökare och hundratals events. Här kommer Kingas tech-spaning!

På huvudmässan på Excel i London går mässan i 5 spår: IoT, 5G, Blockchain, Smart Transportation and Mobility och AI.

IoT
London Tech Week har ett överflöd av utställare med IoT-produkter, allt från smarta hem- och stadslösningar till hälsorelaterade produkter som ska hjälpa oss i vardagen och hålla koll på allt som kan mätas.

På bilden ovan står jag på ett smart golv gjort av Pavegen, där varje steg räknas! Förutom att det är ett golv, är det även en datakälla där fotsteg mäts och analyseras. Användningsområden är till exempel för beteendeanalys, som marknadsförings/reklamkampanjsverktyg, fotsteg i utbyte mot digital valuta (t.ex. i form av betalning för varor/intjänade kuponger) eller smart ljussättning av utrymmen eller vägvisning.

Från Gartmores keynote är budskapet tydligt: det är dags för nästa steg inom IoT. I korthet handlar det om att företag hittills har utvecklat IoT-lösningar för att effektivisera och göra gamla lösningar bättre, så som att slå på värmen hemma på distans. Nu gäller det att förändra affärsmodellerna, och att hitta helt nya sätt att jobba på med den data som fångas upp av smarta lösningar. Och med klienten naturligtvis i fokus!

Gartmore menar även att vi behöver ett kulturskifte inom företagen. De visar siffror som tyder på att 80% av alla interna IoT-projekt inte har någon förankring i det kommersiella behovet hos kunderna, och inte ens möter företagens strategiska mål.

5G
5G har stort utrymme på mässan. Ericsson är på plats och pratar om ett revolutionerande år för 5G som börjar rullas ut, till en början i USA och Asien. Naturligtvis längtar alla efter 5G, för att uppnå högre bandbredd och cellular IoT, men det kommer att ta tid. Ericsson uppskattar till exempel att cirka 20% av världens befolkning kommer att vara 5G uppkopplade 2023.
Läs Ericssons senaste mobilrapport här

Smart Cities/ Nations
Det var mycket spännande att lyssna till Cheow Hoe Chan, CEO på Gov Tech Singapore. Han pratade om deras Smart Nation-strategi, där tanken är att kunna förutse vad medborgarna kommer att behöva och lösa dessa behov genom ett samarbete mellan individ, näringsliv och stat.

Begreppet ‘Crowd Community’ stod ut för mig, det vill säga iden att medborgarna hjälps åt för att lösa samhällsproblem. Till exempel Appen myResponder, som togs fram för att svarstider på ambulanser var över tio minuter lång. Tjänsten har idag
30 000 volontärer registrerade som får ett alarm om de är inom 400 meters radie från någon som behöver akut hjälp. Därmed kan medborgarna hjälpas åt att rädda liv!

 

 

AI
Vad vore en Techmässa utan AI och robotics? Här pratar Hanson robotics grundare om utmaningen att skapa levande algoritmer som är vänligt inställda till människor, har ett samvete, tänker långsiktigt och befrämjar mänskligheten.

Se videon om Sophia the Robot från London Tech Week här
Här en annan video med roboten Sophia i Audis självkörande bil, där hon diskuterar dess fördelar: ‘Robot meets Self Driving Car’

Londonetablering för bolag
På City Hall marknadsförde London och Storbrittanien den hjälp som erbjuds entreprenörer: ’Scaling-up in London and the UK’. På seminariet fanns bolag från världens alla hörn som är intresserade av att etablera sig här. Det fanns en stor tech-delegation från Kairo, delegater från Sydamerika, och från Sverige syntes MINC, ALMI Invest, Tillväxtverket, Business Sweden och medföljande bolag. London stad presenterade en panel med nyetablerade företag och tips och råd från experter.

Utmaningarna som togs upp i företagspanelen var att hitta och behålla rätt talang, tillgång till kapital i alla skeden och vikten av att verka där det finns ett företagsfrämjande regelverk och positivt företagsklimat. Diskussionen om Brexit gick varm. Brexit sågs både som ett hinder men man såg också att nya spelregler skapar möjligheter. Många företagare utgår från att regeringen kommer att fortsätta med ett företagsfrämjande klimat post-Brexit.

Ordet ’talang’ stack ut som ett viktigt tema. I årets ’Tech Nation’ rapport, rapporteras att största utmaningen för Storbrittaniens Tech-företag är att hitta, utveckla och behålla sin personal. London stad menar att man ligger trea i världen vad gäller tech startup-ekosystem, och man är extra stolt över innovationskraften och expertisen inom framför allt AI (men även inom Life sciences, Automotive, Creative industries (AR/VR). Tech Nation publicerar en årlig rapport om fördelar med att etablera sig i London eller Storbrittanien.

Author:

040internet

This it the 040 account.

2021.06.02

Nya perspektiv för en sammanhängande mobilitet

2021.06.02

Se konferensen ’Elvägar och framtidens transporter’

2021.05.20

Ljuset påverkar dig – hur kan du påverka ljuset? Se seminariet

2020.07.03

#iställetföralmedalen: World Class Materials Innovation

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Rätt belysning dygnet runt – dygnsrytmbelysning

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Healthtech-lösningar i världsklass i byrålådan – covid-19 tvingar fram implementering

2020.07.03

Webbinarium – Hur skapar vi affärsmodeller som fungerar i en cirkulär bioekonomi?

2020.05.08

Webbinarium: Cirkulär bioekonomi – vad, varför och hur?

2020.05.05

Webinar: Tomorrow’s packaging materials – how to?

2020.03.24

Innovationsbokslut – ett sätt att mäta och följa upp innovation

2020.03.18

Fysioterapi och digitalisering

2020.01.23

ProVaHealth – Best Practice Sessions