Innovation Skåne

Blog @ innovation skåne

2018.12.03

Spaning från Medica – Lösningar allt mer mjukvarudrivna

I november var Innovation Skåne åter på plats på världens största mässa inom medicinteknik, MEDICA i Düsseldorf, för att spana efter trender och ny spännande teknik som kan bidra till att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne.

Trenden mot en allt mer uppkopplad och digital hälso- och sjukvård håller i sig och har om möjligt växt sig ännu starkare. MEDICA sammanfattar själv dagarna i Düsseldorf med rubriken ”Digitalisation wave causes a flood of innovations”. Det är också tydligt att många av de nya lösningarna inte längre är baserade på dyr ny hårdvaruutveckling, men huvudsakligen är mjukvarudrivna. Enligt MEDICA har det också inneburit att mässan har blivit alltmer het för innovativa start-ups de senaste åren.

Ett exempel på en sådan innovativ start-up är finländska Buddy Healthcare som har utvecklat ett system för pre-operativt stöd och insamling av data, samt post-operativt stöd för patienter. Ett annat exempel är det kanadensiska företaget Myant som har skapat en plattform som kopplar samman olika funktioner och sensorer i smarta textilier för att som de själva säger ”koppla människan till Internet of Things”. Genom nära samverkan med forskningsinstitutioner utvecklar de nu flera olika lösningar som kan kopplas till plattformen såsom mätning av EKG, stressnivå, sömnkvalitet, rörlighet i leder och värmebehandling. Allt på distans.

Skånes ambition är att vara ledande i utvecklingen av nya välfärdstjänster. Även om vi på många områden redan är i topp, krävs det en ständig omvärldsbevakning och internationell exponering. Därför kommer vi att verka för en mer synlig skånsk och svensk närvaron på MEDICA 2019, så att vi kan visa upp de fantastiska start-ups vi har på hemmaplan tillsammans med de offentliga vårdgivare som genom att bejakar innovation även i framtiden kommer att vara världsledande.

Den här bevakningen är gjord med stöd av Cross4Health som är ett projekt inom Horizon 2020 samt eHealth Innovation som delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

 

Author:

040internet

This it the 040 account.

2021.06.02

Nya perspektiv för en sammanhängande mobilitet

2021.06.02

Se konferensen ’Elvägar och framtidens transporter’

2021.05.20

Ljuset påverkar dig – hur kan du påverka ljuset? Se seminariet

2020.07.03

#iställetföralmedalen: World Class Materials Innovation

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Rätt belysning dygnet runt – dygnsrytmbelysning

2020.07.03

#iställetföralmedalen: Healthtech-lösningar i världsklass i byrålådan – covid-19 tvingar fram implementering

2020.07.03

Webbinarium – Hur skapar vi affärsmodeller som fungerar i en cirkulär bioekonomi?

2020.05.08

Webbinarium: Cirkulär bioekonomi – vad, varför och hur?

2020.05.05

Webinar: Tomorrow’s packaging materials – how to?

2020.03.24

Innovationsbokslut – ett sätt att mäta och följa upp innovation

2020.03.18

Fysioterapi och digitalisering

2020.01.23

ProVaHealth – Best Practice Sessions